BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, April 8, 2010

Diet cara Dzul.

Salam...masih dalam usaha mendietkan diri dan makin tegar nampaknye myself. If I wanna say dat I am so busy, PM busy pun leh update fb SO itu bukan alasannye melainkan malas la penyakitnye...
Actively browsing dan tiap2 hari ketagih baca blog orang as a silent reader. While blogwalking I found out a blog yang quite interesting ~ www.taknakgemuk.blogspot.com. This young fella proposed atkins diet dan DIA MEMANG DAH KURUS...
Me? adoiyai...kununnye nak cuba la tak nak makan carbs etc tapi hampeh...
Mari megulas diet...
4th April ~ reading Dzul 's blog - wah terujanya...nak cubala... dia kata "Atkins Diet ada 4 fasa :
1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime Maintenance

Induction ialah bahagian yang paling penting dalam atkins kerane ia ialah tapak asas kepade diet ini.

Untuk induction,20 gram karbohidrat sehari sahaje dibenarkan..

Biasenye penurunan berat badan yang mendadak akan berlaku ketike induction,dan lebih bagus jike diteruskan berterusan untuk jangke mase yg lame...

Semasa 2 Minggu Induction:

1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSANM, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU dan yang sebangsa dengannya.

2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya. (wow,sedapnye roti jala...huhu)

3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.

4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan siket...siket je....x termasok buah dadu..)


5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc)

6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.

7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal,ataupun kacang je soklan exam....

8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.

9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

********************************************************

Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.

2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis...

3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.

4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi.

5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun...

6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.

7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.

8.) Nak makan burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...

9.) Pizza? Makan topping kat atas je, roti kat bawah tu kasi orang yang tak perlu diet...

10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.

Diingatkan! Air bole cepatkan proses pembakaran kalori..so,minum!!! Banyak!! Air kosong k...


Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan!

Contoh sarapan / Breakfast
1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)


Carb = Karbohidrat
Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!

Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb (meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan)

InsyaAllah, try diet ni selama 2 minggu,hasil yg mendadak akan kelihatan...fuyoh!
MAKA...

5th April dgn semangatnye akak memulakan proses induction LOL..
breakfast - makan sambal tempe dan ayam goreng je huahuahua
minum teh o ais ~ yang ni x leh patutnye sbb gula
Masuk kol doblas mula rasa pening dan lapar nak mati...adoi...separuh sedar makan roti sosej yg dijual dlm bilik guru. Habes...
Balik umah lagi hancor. Makan buah mangga kecik dlm 3 bijik...mind u buah ni x leh, manis.
Jam 6 terus kantoi ~ makan nasi, sup perut dan sotong goreng kunyit serta air tembikai. Jadinye induction failed...tunda esok...

6th April ~ pagi2 dah makan bihun, ikan sambal dan telur mata...kantoi. Minum teh o ais
tengahari roti daging blackpepper, malam nasi separuh, ikan dan sayur. @nd day pon failed.

7th ~ breakfast dah makan nasi,ikan baung masak cili padi dan sayur, tengahari sosej 2pcs, balik umah tibai nasi lauk kari ikan tenggiri. Siap tambah lagi...

8th ~ breakfast nasi separuh,ayam goreng,kuih seri muka sepotong dan teh o ais, tengahari makan nasik lagi dan telur goreng sbb ptg ni ada kelas tambahan, senja makan nasi,hati dan tempe.

REFLECTIONS.
Ala diet tak berlaku dgn baik. dari DIET ATKINS jadi DIET PUMPKINS...hohoho....Bagi semangat sket..

3 comments:

Dzulfikri zulkiflE said...

SEMANGAT!! :D

ainul_rabb said...

Semangat!!!!ahhahaha....

kedaivitaminfatimah said...

strict jugak dia punya diet ek. good luck admin.